POLİPROPİLEN ÇEMBER NEDİR?
Polipropilen çember, polyester pet çember ya da kompozit lifli çemberlere nazaran daha düşük mukavemetlidir. Kolilerin, kangal şeklinde olan kablo, hortum gibi ürünlerin, malzemelerin birbirine bağlanması, palete bağlanması, sabitlenmesi için kullanılır. Plastik esaslı, pas ve kir yapmayan, güvenilir bir malzemedir. Sağlam, ekonomik ve fiyatı da oldukça düşüktür. Uygulaması basit ve hızlıdır. Uygulama sırasında herhangi bir iş kazasına da rastlanmamıştır. Farklı işletmelerde bant, şerit, halat, ip ve kayış gibi isimlerle de bilinen, anılan bir ambalaj malzemesidir. Polipropilen çember, polipropilen (PP) hammaddesinden üretilmiştir. Yumuşak yapısı sayesinde kullanımı da son derece kolaydır.
Düşük mukavemetin yeterli olduğu ürünlerin, malzemelerin bağlanmasında kullanılır. İhtiyaç duyulan mukavemet yapısına göre 5mm, 8mm, 10mm, 12mm, 14mm, 15mm, 16mm ve 18mm olarak üretilir. En çok kullanılan genişlik ölçüleri ise 8mm ve 12mm’dir. Kalınlık ölçüleriyse 0,35mm ila 0.90mm ye kadar farklılık gösterir. Çemberlerin sarılı olduğu kasnakların ölçüleri kullanılacağı makineye göre 15x15cm, 20x15cm, 20×19 cm ve 40×15 cm’dir.
Plastik esaslı olduğundan dolayı uygulaması son derece basittir. Bütün şarjlı çember makinesi ve havalı çemberleme makineleriyle hızlı, tüm otomatik palet çemberleme makineleri ile çok hızlı bir şekilde bağlamalar yapılabilir. Tokayla da kullanılabilir. En yaygın kullanılan uygulama şekli ise yarı otomatik çemberleme makineleri ve otomatik çemberleme makineleridir. Ayrıca farklı alanlarda geri dönüştürülebilir olduğu için doğaya da zararlı değildir.
POLİPROPİLEN ÇEMBER KULLANIM ALANLARI NELERDİR?
Polipropilen çember kullanım alanı açısından çok geniş olan bir ambalaj malzemesidir. Her ebattaki kolileri hızlı ve kolayca çemberlemek mümkündür. Paletin üzerine dizilmiş ya da bir araya getirilmiş ürünleri, malzemeleri, kangal şeklindeki hortum ya da kablo vb gibi ürünleri çemberleyebilirsiniz. Kullanım alanları ise şunlardır:
- Otomotiv
- Metal
- İnşaat
- Beyaz eşya
- Gıda
- Tekstil
- Kağıt karton
- Maden
- Kimya
- Plastik
- E – Tıcaret
- Elektrik elektronik
- Perakende
Paketleme işlemlerinde başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Gelişen teknolojik otomatik çemberleme makineleriyle dakikada 30-35 çemberleme işlemi de yapılabilmektedir. Yani ürünleri koli içerisine koyduğumuzu ve bu koliyide 2 Polipropilen çember ile bağladığımızı düşünecek olursak, yalnızca bir dakika içerisinde 15-20 koli ürün çıkartmak mümkün olacaktır.
POLİPROPİLEN ÇEMBER ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Polipropilen çemberler değişik renklerde üretime sahiptirler. Bu sayede de bazı işletmelerde ürünlerin sınıflandırılmasında kullanılır. En çok kullanılan renkler ise siyah ve beyazdır. Polipropilen çemberler sınıflandırılması kullanılan hammaddeye göre uygulanır. Orijinal hammaddeden ve geri dönüşüm hammaddelerden üretilebilir. Özellikle de otomatik çemberleme makinesi kullanılıyorsa orijinal hammaddeden üretilmiş olan orijinal polipropilen çember kullanmak gerekir. Hammadde kalitesi düştükçe çemberin de kalitesi düşer. Yapışma özelliği azalır, yapışma kısmındaki mukavemet düşer, dümdüz olması gereken çemberde kavisler, eğrilmeler ve kıvrımlar oluşur. Çemberin mukavemeti de düştüğü için daha kalın olarak üretilir.